Nieuws

Beelden schitteren in Rijksmuseum Amsterdam

“Het Rijksmuseum Amsterdam presenteert van 1 oktober tot 16 januari 2022 een unieke verzameling van 100 internationale topstukken van over heel Europa van beroemde kunstenaars zoals Holbein, Dürer, Memling en Veronese. In de 15de en 16de eeuw wilden steeds méér mensen zich vereeuwigen met een portret” vertelt schepen van cultuur Jonas Bel (Veurne Plus) met absolute zekerheid.

Ook de stad Veurne is aanwezig op deze tentoonstelling, naast topstukken uit de National Gallery of Art uit Washington, Museo del Prado uit Madrid of het National Gallery uit Londen.

Conservator Friso Lammertse was bijzonder verheugd om twee bronzen beelden in bruikleen te krijgen van de stad. De bronzen hoofden stelden veroordeelden voor die dreigementen uitten tegen vertegenwoordigers van de wet van de kasselrij Veurne-Ambacht. Het zelfbekostigde portret werd toendertijd in de rechtszaal gehangen samen met een plakkaat met naam en redenen van veroordeling. Volgens de Nederlandse conservator zijn het unieke stukken die nergens niet meer in Europa voorhanden zijn.

06 november 2021