Nieuws

Kaaimuur in Vaartstraat komt eraan

“Het Vlaams departement Omgeving heeft een omgevingsvergunning verstrekt voor de bouw van een kaaimuur van 50 m lang in het Lokanaal, parallel met de Vaartstraat. Tegen het einde van het jaar moet het regionaal overslagplatform (ROC) vaartuigen kunnen ontvangen voor de transport van bulk, palletvervoer of afvalcontainers“ meldt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) fier.

De stad Veurne is bijzonder goed ontsloten via de autosnelweg, maar nieuwe, alternatieve ontsluitingsmogelijkheden zoals het water, kunnen voor Veurnse bedrijven een opportuniteit zijn om een omschakeling te maken naar méér duurzaam transport in de logistieke keten. Het kanalenstelsel rond de stad maakt het mogelijk om te varen naar Dunkerque, Oostende, Brugge en Ieper.

De toekomstige exploitant van het overslagplatform krijgt de kans om met innovatieve concepten zoals autonome vaartuigen of kleine duwbakken de slaagkansen op een rendabel watertransport te garanderen. Het kaaiplatform zal 375 vierkante meter omhelzen, om een snelle overslag mogelijk te maken.

Volgens burgemeester Roose zou het een belangrijke meerwaarde zijn, mochten we onze eeuwenoude kanalen opnieuw een economische, naast een recreatieve, functie kunnen geven.

De investering wordt geraamd op 1,8 miljoen euro, waaraan Europa en Vlaanderen 80 % voor hun rekening nemen. De West-Vlaamse POM neemt de resterende 20 % ten laste.

04 april 2022