Nieuws

Pronkstuk krijgt stek in St.-Niklaastoren

Volgens schepen van Cultuur, Celine Mouton (Veurne Plus), werd op vraag van architect Henry Van de Velde door Floris Jespers twee wandtapijten ontworpen voor het Belgisch Paviljoen voor de Parijse Wereldtentoonstelling van 1937.

Het ene tapijt heeft als titel de “Ommegang”, waar in een Antwerpse omgeving Vlaamse stoeten zijn afgebeeld, terwijl het tweede tapijt als onderwerp de “Boeteprocessie” van Veurne bezit. De tapijten werden geweven in 1936 in de Koninklijke Manufactuur De Wit uit Mechelen.

"De opdrachtgever van deze twee wandtapijten was de Belgische Staat, nu het FOD Economie", bevestigt schepen Mouton. De “Ommegang” hing daarna in het Mechels museum "Hof van Busleyden", terwijl het wandtapijt “Boeteprocessie” verdween in een depot.

Vorig jaar werd het vijf meter hoge wandtapijt uit het depot gehaald voor een grondige reiniging.

Op basis van een tip van de Sodaliteit werd een vruchtbare onderhandeling gevoerd met het FOD Economie om het wandtapijt in bruikleen te krijgen.

Schepen van Cultuur Mouton is bijzonder fier dat dit pronkstuk, na 85 jaar, opnieuw te bezichtigen is voor het grote publiek in de St.-Niklaastoren vanaf 2 april en dit op enkele meters waar jaarlijks de processie zelf passeert.

 

30 maart 2021