Nieuws

Stadhuis in de steigers

"Het oud Stadhuis werd opgetrokken in 1612 en 1613, iets méér dan vier eeuwen geleden. De pui was een ontwerp van de Brugse beeldhouwers Stalpaert en Aerts. De materialen (hardsteen, arduin, kalk) werden vanuit diverse locaties geleverd per boot en door “bierwerckers”, “zackedraeghers” en “lierwerckers” naar de Grote Markt gebracht. De pui werd voor het laatst heropgebouwd na WOI toen die bijna volledig werd vernield" geeft schepen van cultuur, Jonas Bel (Veurne Plus) graag mee.

De schepen vervolgt dat het oorspronkelijk geheel van de pui veel kleurrijker was. Het was de vader van de vermaarde Veurnse kunstschilder Vigor Boucquet die de schilderwerken uitvoerde aan de pui. Hij werd door de kasselrij belast met het vergulden van de centrale bladmotieven van de fries en de beeldenissen op een blauwe achtergrond. De ijzeren staven die de ionische zuilen onderling verbinden waren in het rood.

Vandaag staat de pui in de stellingen om het blauw hardsteen te reinigen en te herstellen, het voegwerk van de arduinen constructies te herstellen, de ijzeren stangen te ontroesten, de ornamenten aan de stangen te vergulden, het vervangen van de buitenbepleistering, het herschilderen met blauwe silicaatverf en tenslotte het reliëf van de ornamenten op het fries herstellen.

De aannemer Lapis Arte NV zal deze uitdagende restauratie voor zijn rekening nemen gedurende 40 niet aaneensluitende werkdagen. De kostprijs van de restauratie bedraagt 73.380,75 € en een substantieel deel wordt gefinancierd door Onroerend Erfgoed.

02 november 2022