Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Indrukwekkende uitkijk op St.-Niklaastoren

"Samen met het West-Vlaams toeristisch bedrijf Westtoer, investeerde de stad Veurne samen 454.611,73 EUR om de toegankelijkheid van de St.-Niklaatoren te herstellen" : kondigt schepen van Toerisme, Celine Mouton (Veurne Plus) aan.

08/05/2021

"Het idee om de toegankelijkheid van de St.-Niklaastoren te herstellen, rijpte na de oproep van Westtoer om uitkijktorens te creëren in het West-Vlaams toeristisch landschap", herinnert Celine Mouton (Veurne Plus), schepen van Toerisme.

De 48 meter hoge St.-Niklaastoren is een modelvoorbeeld van uitkijktoren. Het zicht bovenaan de toren is gewoon majestueus. Bij mooi weer kunt u bijna de havens van Dunkerque of Oostende, de Ijzertoren of de West-Vlaamse heuvels aanraken. U waant zich meteen een toren- of brandwacht, die in de woelige periode van de 16de of 17de eeuw de troepenbewegingen op de eerste rij kon volgen.

Volgens schepen Mouton wordt de toegankelijkheid gegarandeerd door de voormalig gerestaureerde toegang tot de toren in ere te herstellen met een glazen brug het niveauverschil weg te werken, een nieuwe metalen trap tussen het gelijkvloers en de eerste verdieping aan te brengen en het panoramische beeld op de toren te projecteren op het gelijkvloers.

Voorafgaand aan deze werken, ontdekte een archeologisch team dat op het vroeger maaiveld van de toren de klokken van de beiaard ter plaatse werden gegoten.

In de St.-Niklaastoren werd op verschillende verdiepingen van de toren verhaallijnen aangebracht over de wederopbouw van de stad na WOI, de beiaard, de Unesco-belforten, ...

"De stad en Westtoer investeerden samen ongeveer 454.000 EUR om de toegankelijkheid van dit monument te herstellen en als toeristisch product aan te bieden.

Het bezoek aan de toren is gratis en is vanaf 2 april open. De toren wordt wel 's avonds automatisch afgesloten.