Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ons programma

Hieronder vind je een mooi overzicht van onze belangrijkste programmapunten. Ben je benieuwd naar onze verwezenlijkingen van de afgelopen 10 jaar? Die kan je hier in een handig overzicht bekijken.

Nieuw bedrijvenpark en complex met KMO-units

Veurne is een tewerkstellingspool voor de regio. Heel wat bedrijven en werknemers zijn er actief.  Er blijft echter nood aan extra ruimte om aan bestaande bedrijven uitbreidingsmogelijkheden te geven of te herlokaliseren. In een eerste fase willen we 8 ha herbestemmen.

Daarnaast willen we de concurrentiepositie van onze bedrijven hoog houden. Dit betekent dat we zowel een divers palet van hernieuwbare energie (zonne-energie, windenergie, opslagcapaciteiten, warmtenet, waterstof, …) moeten kunnen aanbieden net als aan reservoir gemotiveerde medewerkers. Hiervoor willen we met het OCMW maximaal onze inwoners activeren. 

De vele kleine KMO’s hebben tevens nood aan een nieuw complex met units. 

Uitvoeren strategisch commercieel plan

De afgelopen vijf jaar is de winkeloppervlakte in onze stad sterk toegenomen. Het aanbod aan grootwarenhuizen en baanwinkels is  vrij ruim en divers. Dit is belangrijk om de inwoners in eigen stad te laten winkelen, maar ook consumenten uit de buurgemeenten aan te trekken die eveneens de binnenstad bezoeken. Het winkelweefsel in de binnenstad wordt versterkt door de uitvoering van een sterk plan dat méér belevingselementen creëert in de binnenstad, een gezamenlijk verkoopsverhaal verdedigt en nieuwe kleinschalige retail aanmoedigt. 

Het groeiend aantal senioren in het winkelkerngebied vraagt eveneens een aanbod voor deze minder mobiele consumenten. De stad wil aan de hand van een data-gedreven beleid de winkeliers ondersteunen in hun verkoopstrategie. 

Tenslotte willen we nieuwe concepten rond een coöperatieve hoevewinkel in het stadscentrum en of een levensmiddelenautomaat in sommige dorpen naar haalbaarheid onderzoeken.

De positieve samenwerking met de middenstandsvereniging ToeKoer wordt verder uitgediept.

Een kwaliteitsvolle evenementenkalender blijven garanderen

De afgelopen tien jaar werden heel wat nieuwe leuke evenementen georganiseerd (zoals Veurne La Fête, Kiosk Matinee, Historisch Veurne, Furnival, Zomerkriebels, Toeren & Loeren… ) die de stad op de kaart zetten en heel wat inwoners uit de stad (jong en oud) en de buurgemeenten charmeren. 

Veurne Plus was hierin de stuwende kracht. 

We willen deze dynamiek in de toekomst verderzetten door in de eerste plaats kwaliteit en meerwaarde na te streven. 

Aanleg van een stadsrandbos

In de noordelijke rand van de stad – naast het station Koksijde - is er vandaag 22 ha parkgebied bestemd. Dit is 2/3 wat ooit in het gewestplan werd ingekleurd als groen. De site werd nooit ingericht als parkgebied, maar bleef landbouwgebied. De Vlaamse regering bevestigde evenmin de site als agrarisch gebied.

In het kader van de afbakening van het kleinstedelijk gebied willen we enerzijds de gronden van het parkgebied verwerven en samen met alle bestuursniveaus (regionaal landschap, provinciebestuur en Vlaamse overheid) fasegewijs inrichten als een stadsrandbos.

Eenzaamheid doorbreken

Teveel inwoners voelen zich éénzaam. 

In tegenstelling met de Nederlandse gemeenten zijn er in Vlaanderen geen betrouwbare cijfers. Oorzaken van eenzaamheid liggen op individueel of maatschappelijk vlak of zijn het gevolg van veranderingen in het sociaal netwerk. Eenzaamheid is van alle leeftijden. 

We willen met een Eenzaamheidsplan deze problematiek beter in kaart brengen, bespreekbaar maken en samen met de lokale verenigingen en vrijwilligers een coherente aanpak uitwerken om het sociaal dorpsweefsel te versterken.

Extra investeren in sportinfrastructuur

Er zijn ontegensprekelijk vier prioriteiten om onze sportinfrastructuur op peil te houden. De belangrijkste uitdaging is om een nieuw klimaatneutraal zwembad te bouwen. De verkoop van de huidige site en Vlaamse subsidies moeten de investering helpen bekostigen. 

In samenwerking met de plaatselijke voetbalclubs is er eveneens nood aan een nieuw sanitair complex en een kunstgrasveld.

Tenslotte is er op het sportpark ruimte voor een private investeerder om een indoor speelterrein te ontwikkelen. 

Uitvoeren Fietsplan Westhoek

Wanneer de twee fietsbruggen in het stadscentrum en het fietspad langs de N8 zijn voltooid, dan blijft een nieuwe veilige fietssnelweg naar buurgemeente Koksijde door het militair domein de grootste meerwaarde uit het Fietsplan Westhoek voor de inwoners van beide lokale besturen. 

Maar ook het verlengen van de fietssnelweg F35 vanuit Veurne naar Adinkerke met een veilige aansluiting op de Franse “voie  verte” naar Dunkerque is een aantrekkelijk fietstracé. 

Tenslotte kan de fietsbereikbaarheid van de verschillende bedrijvenparken nog verbeterd worden door “slimme” fietsdoorsteken te voorzien.

Verdere ontwikkelingen in het Suikerpark

De eerste fase van het Suikerpark is voltooid. Niet minder dan 114 woongelegenheden werden gebouwd, waarvan méér dan 92 % zijn bewoond. 

Het is belangrijk dat de volgende fasen van het masterplan worden uitgevoerd. Deze duurzame wijk is immers een referentieproject in Vlaanderen. We mogen hierop bijzonder trots zijn. Het is tevens de motor voor andere woonontwikkelingen in de stad als gevolg van de vele interne verhuisbewegingen.

Een jongeren app ontwikkelen

Jongeren hebben weinig rechtstreeks contact met de stadsdiensten en de jeugddienst in het bijzonder. Nochtans zijn zij onze toekomst en organiseert de stad heel vaak activiteiten voor hen. 

Met een eigen communicatieplatform willen we de communicatie met de jongeren versterken zodat we beter de behoeften detecteren om ons vrijetijdsaanbod af te stemmen, maar ook ons dienstverlening beter in de verf te zetten. 

Aanmoedigen van de deelmobiliteit

De deelauto heeft ongetwijfeld een grote rol voor de toekomst. Ze kan het dure autobezit vervangen. Immers voor iedereen die minder dan 10.000 km rijdt op jaarbasis is autodelen voordeliger. 

We willen de deelauto aanmoedigen door enerzijds extra deelauto’s aan te bieden op het grondgebied en anderzijds een gratis busabonnement ter beschikking te stellen voor wie zijn kentekenplaat inlevert. 

We willen experimenteren met een dorpsauto, gezien de grotere autoafhankelijkheid in onze deelgemeenten. Het project kan het sociaal weefsel in het dorp versterken en de eenzaamheid omwille van een gebrek van mobiliteit doorbreken.

Promoten van de landbouwer-ondernemer

Het is duidelijk dat de landbouwer de afgelopen jaren in de oog van de storm stond. Zijn maatschappelijke rol, het bedrijfsmodel en de milieu-impact op de omgeving werden allemaal in vraag gesteld … in de zoektocht naar een nieuw model voor de Vlaamse landbouw.

Plaatselijke landbouwers zijn vaak heel duurzaam bezig, maar dit wordt door de inwoners niet echt ontdekt. We wensen met de stad een positief verhaal te schrijven door aan elke exploitatiezetel een aantal sterren toe te kennen. Deze sterren kunnen “verdiend” worden naarmate bepaalde ingrepen of technieken worden ingezet in de landbouwexploitatie zoals peilgestuurde drainage plaatsen, geen grondwater niet méér oppompen, gebruik van korte keten, aanwezigheid van kleine windturbine en of PV-panelen, geen kunstmeststof gebruiken, bufferstroken aanleggen met bloemmengsels, bomen in weiland, gebruik van een pocketvergister, …

Daarnaast willen we de plaatselijke landbouwers sensibiliseren om méér koolstof op te slaan in de bodem en hen hiervoor ook financieel compenseren via een gecertificeerd systeem.

Investeren in net en onderhoudsvriendelijk openbaar groen

Het onderhoud van het stedelijk groenareaal (begraafplaatsen, bermen, onkruidbestrijding en sportvelden) blijft een grote uitdaging. Het moet beter kunnen. Om alles netjes te houden is er een efficiënt evenwicht nodig tussen de werkzaamheden dat we zelf doen en deze welke we uitbesteden. 

Bij de heraanleg van groenzones moet de onderhoudsvriendelijkheid centraal staan.

Bouw van een jeugddorp voor de jeugdverenigingen

Jeugdverenigingen verdienen een comfortabele huisvesting. 

Vandaar dat Veurne Plus wil investeren in een nieuw jeugddorp om jeugdverenigingen, de speelpleinwerking en de jeugddienst gezamenlijk te huisvesten. Het multifunctioneel lokaal binnen het nieuwe jeugddorp moet zoveel als mogelijk gemeenschappelijk worden gebruikt. 

De bouw van dit nieuwe jeugddorp kan snel gaan want de bouwplannen zijn klaar. De kostprijs zelf wordt geraamd op 3,2 miljoen euro.

Recht op begeleiding naar werk

De werkzaamheidsgraad bedraagt vandaag in Veurne 79,4 %. 

Nochtans blijven nog veel vacatures open bij onze bedrijven. Het is belangrijk om iedereen een kans te bieden te geven om zich bij of om te scholen of een traject te volgen naar een arbeidsplaats. 

De ambitie is om met alle partners (bedrijven, VDAB, OCMW, … ) tot een vlotte samenwerking te komen om de activatie te bevorderen.

Nieuw historisch museum in de kijker

Het cultureel-toeristisch programma is de afgelopen jaren sterk vernieuwd. Het blijft belangrijk om een gedifferentieerd aanbod te blijven aanbieden aan onze inwoners en toeristen. Naast het vernieuwde Bakkerijmuseum en straks het kasteel van Beauvoorde is het noodzakelijk om van het waardevol historisch verleden van de stad eveneens een attractiepool te maken. Het oud Stad- en Landhuis is hiervoor een ideale locatie om een nieuw Veurns museum te creëren, gecombineerd met een aantal buitensites en grotere evenementen.

Voorkooprecht voor sociale woonmaatschappij

Het ontwikkelen van nieuwe sociale woonbuurten is vandaag niet meer evident. 

Nochtans is het de ambitie om het sociaal woonpatrimonium op peil te houden. Dit betekent dat oudere woningen moeten kunnen vervangen worden. 

Met het instellen van een voorkooprecht op sommige leegstaande sites, geven we aan de woonmaatschappij de mogelijkheid om gronden te verwerven voor nieuwe projecten.

Verbeteren digitale bereikbaarheid buitengebied

De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM West-Vlaanderen) zette een project op om in de Westhoek een 5G netwerk uit te bouwen. Een netwerk van antennes die door de telecomoperatoren kunnen ingehuurd worden om een stabiele en krachtig internetverbinding te kunnen aanbieden aan de inwoners en bedrijfsleiders in de deelgemeenten. 

De stad volgt dit project van nabij op om het aanbod zo snel mogelijk op de markt te brengen. 

Verwijderen nutteloze verhardingen

Een aantal pleinen zoals de St.-Denisplaats en de Statieplaats zijn grote verharde oppervlakten die kunnen vergroend worden. Op die wijze creëren we extra schaduw tijdens warme zomerdagen, maar verhogen we eveneens de biodiversiteit in de stad. 

Ook parkeerstroken kunnen deels onthard worden om de infiltratie van hemelwater te bevorderen.

Méér duurzame energie aanbieden aan bedrijven en particulieren

Heel wat Veurnaars hebben een eigen PV-installatie om zonne-energie op te wekken. Ook de eerste sociale huurwoningen zijn uitgerust met een gelijkaardige installatie. 

Maar er blijft nog voldoende potentieel aan publieke en private daken die kunnen ingezet worden. 

Daarnaast is er langs de autosnelweg eveneens vrije ruimte voor een aantal windturbines en spiegels om respectievelijk hernieuwbare elektriciteit en warmte op te wekken. 

Ook het potentieel van de aanwezige restwarmte op het bedrijvenpark is nog niet uitgeput om het unieke warmtenet in de stad verder te ontwikkelen.

Voldoende kinderopvang garanderen

Vandaag zijn er 212 opvangplaatsen voor baby’s en peuters in de stad. Dit zijn 33 plaatsen méér dan tien jaar terug. Echter 1/3 van de opvangplaatsen worden bezet door baby’s en peuters die in de buurgemeenten wonen. 

Het is belangrijk dat er voldoende aanbod gegarandeerd wordt voor de Veurnse jonge gezinnen. Hetzelfde fenomeen treffen we aan bij de buitenschoolse kinderopvang. 

De Vlaamse financiering voor de kinderopvang moet met dit gegeven rekening houden.

Extra budget voor veilige en obstakelvrije voetpaden

Voetpaden worden regelmatig open gegooid – zonder coördinatie - door verschillende nutsbedrijven. Een extra budget voor de heraanleg van veilige en obstakelvrije voetpaden lijkt ons noodzakelijk. De intentie van de telecomoperatoren om een nieuw glasvezelnetwerk in de ondergrond te steken, willen we aangrijpen om de voetpaden volledig te vernieuwen en de oversteekplaatsen toegankelijk te maken voor personen met een mobiliteitsbeperking.  

De stad Veurne wordt als eerste Vlaamse stad lid van het internationaal netwerk van “Age Friendly Cities”. 

Korting gebruik stedelijk lokalen

De Veurnse culturele verenigingen hebben recht op een korting bij de organisatie van een event in een Veurnse infrastructuur. 

De korting wordt onmiddellijk aangerekend en vervangt de gebouwensubsidie. Op die wijze moedigen we de verengingen aan om verder activiteiten op te zetten in onze stad.

Leegstaande woningen renoveren

Het leegstandsregister is vrij ruim. We willen gezinnen, die op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning, ondersteunen om een oudere, vooraf geselecteerde, woning aan te kopen en te renoveren door middel van een renteloze renovatielening tot 50.000 euro, terug te betalen na een periode van 20 jaar. Het renovatieproces wordt extern begeleid door deskundigen. 

Het resultaat is een win-win : enerzijds een krimpende wachtlijst en leegstandsregister voor de stad enerzijds en een aangepaste, betaalbare woning voor het betrokken gezin anderzijds.

Wijk- en dorpsbudgetten

Heel wat inwoners wandelen graag in hun wijk of dorp. Maar niet overal zijn voldoende rustpunten aanwezig op die wandeltrajecten. In sommige wijken of dorpen is een opfrissing van het ontmoetingscentrum aan de orde.

 Veurne Plus wil voor elke wijk of dorp een budget vrijmaken dat een plaatselijke feestcommissie of bewonersplatform zelf kan inzetten voor een verbetering op de wijk of het dorp.

Deze financiële middelen kunnen verhoogd met additionele middelen van bijvoorbeeld de K. Boudewijnstichting (het project “Buurten op den buiten”), Europa (het project “Leader”) of ingezet worden naast stedelijke middelen.

Recht op deelname aan een sportclub

De Veurnse sportclubs ontvangen jaarlijks een gezamenlijk bedrag van 66.000 €. De subsidies zijn sinds 2022 gekoppeld aan de index. Ouders met een laag inkomen kunnen deels voor het lidgeld of aan een sportclub of de sportuitrusting een financiële tegemoetkoming ontvangen via de sportcheque (en later de Uit-Pas).

Maar het is belangrijk dat de sportclubs geen kinderen permanent weigeren. 

Daarnaast moeten we méér inzetten om kinderen vertrouwd te maken met alle sportclubs. We willen een sportabonnement ontwikkelen dat ieder kind het recht opent om gedurende één of twee sessies gratis kennis te maken met elke sportclub.

Klimaatneutraal maken van het dienstencentrum

Het dienstencentrum is méér dan 30 jaar oud en de technische installaties zijn echt verouderd en de energetische prestaties van de gebouwenschil zijn ondermaats. 

De doelstelling is om het gebouw klimaatneutraal te verwarmen via de inzet van PV-panelen, warmtepompen en warmte uit het aanliggend kanaal.

Starterswoningen met begeleiding

Ondanks heel wat inspanningen is het voor niet iedereen mogelijk om zelfstandig te wonen (jong of oud) zonder begeleiding. 

We willen samen met diverse sociale organisaties een extra aanbod creëren om starterswoningen aan te bieden in de stad. 

Ook de rol van de Welzijnsraad wordt beter omschreven. Zij moet de motor vormen om sociale behoeften objectief te detecteren en hiervoor meerdere voorstellen van invulling formuleren aan het bestuur. 

Extra bevoegdheid gemeenteraadsleden

Het werkprogramma van Veurne Plus is opnieuw ruim en divers. 

Om de verschillende projecten op te volgen, willen we - naast de bevoegde schepenen en burgemeester – ook gemeenteraadsleden bevoegd maken om specifieke projecten op te volgen zonder zelf bevoegdheden over te dragen. Een gelijkaardige methodiek bestaat reeds vele jaren in Frankrijk (conseiller délégué municipal). 

Op die wijze willen we aan de gemeenteraadsleden méér verantwoordelijkheid geven en grotere betrokkenheid creëren.

Nieuwe ontmoetingscentra

De grootste wijk van de stad, de Nieuwstad, beschikt vandaag niet over een ontmoetingscentrum. De herbestemming van de plaatselijke kapel, zou hiervoor de ideale locatie zijn. Ook de combinatie met de buitenspeelruimte van de buitenschoolse kinderopvang is evident. In het nieuw kerkenbeleidsplan moet dit de eerste prioriteit zijn en moeten de nodige subsidies gezocht worden om de noodzakelijke investeringen op het vlak van het verhogen van de lichtinval en de inrichting van een keuken-, bergings- en sanitaire ruimte. 

Ook de bestaande ontmoetingscentra te Avekapelle en Steenkerke verdienen een opwaardering. 

Ondersteuning collectieve energierenovaties woningen

Vandaag genieten de Veurnaars van gratis ondersteuning voor de energierenovatie van hun woning. Zowel het Energiehuis Westhoek als het provinciaal steunpunt Acasus staan ter beschikking voor iedereen die hulp of advies wenst om de woning energiezuiniger te maken. Vaak doen dan beroep op een individuele aannemer. 

We willen echter een stap verder gaan door inwoners samen te brengen die gezamenlijk dezelfde renovaties willen uitvoeren aan hun woning waardoor betere prijzen kunnen bedongen worden bij dezelfde aannemer die dan een pakket aan werken uitvoert.

copyright pictogrammen www.sclera.be