Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bronbemaling wordt duurzamer

"Grondwater uit bronbemaling zal in droogteperioden hergebruikt worden door de stedelijke diensten" stelt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus)

25/06/2020

"Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om het hergebruik van grondwater, afkomstig van bronbemaling, te bevorderen : leidt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) in.

Het oppompen van grondwater in het kader van bouwwerkzaamheden of de aanleg van nutsvoorzieningen is onderhevig aan een melding van een milieuvergunning. Bij de beoordeling van de aanmelding wordt nagezien of de best beschikbare techniek wordt ingezet. De volgende technieken kunnen worden onderscheiden volgens graad van duurzaamheid : het terug in de grond infilteren buiten de onttrekkingszone, het lozen in een kanaal of beek, het lozen in een een gescheiden regenwaterleiding en pas in laatste instantie het grondwater lozen in de gemengde openbare riolering.

Volgens burgemeester Roose zal elke bouwheer in de toekomst, van zodra de Vlaamse droogtecommissie code geel afkondigt voor het grondgebied van Veurne, onverwijld een container van minstens 30 m3 plaatsen op of in de nabijheid van zijn werf – wanneer technisch mogelijk – om het bemalingswater eerst op te vangen met het oog op het hergebruik door de stedelijke diensten.

Op die wijze kan het bemalingswater hergebruikt worden voor bijvoorbeeld het bewateren van planten en bloemen.