Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste kleine windturbines vergund

"Het College van Burgemeester en Schepenen heeft de eerste kleine windturbines vergund op haar grondgebied" verkondigt schepen van ruimtelijke ordening, Pascal Sticker (Veurne Plus) fier.

06/10/2020

Sedert 28 maart 2017 heeft de stad Veurne een beleidskader voor het plaatsen van kleine windturbines op haar grondgebied. Deze zomer raakten enkele landbouwers overtuigt van de meerwaarde van deze technologie. Het College van Burgemeester en Schepenen vergunde intussen twee kleine windturbines.

Volgens schepen van ruimtelijke ordening, Pascal Sticker (Veurne Plus) kregen beide landbouwers, respectievelijk uit Avekapelle en Booitshoeke, een omgevingsvergunning voor de bouw van elk een kleine windturbine in de omgeving van hun bedrijfsinfrastructuur. De windturbine wordt op een dergelijke wijze ingeplant dat ze niet storend zal zijn voor het landschap en haar omgeving.

De kleine windturbine heeft een masthoogte van 15 meter. De wieken zijn gemaakt in larikshout. De turbine heeft een gemiddelde jaaropbrengst van 32.000 kWh. Hiermee wordt ongeveer 1/3 van de benodigde elektriciteit op de landbouwuitbatingen op een natuurlijke wijze opgewekt. De windturbines reduceren hiermee ook jaarlijks de uitstoot van de CO2 met 6 ton per stuk.

Beide landbouwers zijn nog niet aan hun proefstuk. Zij baten eveneens een hoevewinkel uit met lokale producten.