Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Eerste warmtenet dat volledig draait op industriële restwarmte

"Het warmtenet dat in het Suikerpark vandaag en in de toekomst aan 500 huishoudens warmte zal leveren, wordt binnenkort verbonden met het voedingsbedrijf PepsiCo dat haar restwarmte van de chipsovens ter beschikking stelt," leidt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) in. 

27/06/2021

Alle partners (Fluvius, WVI, Noven, ION, PepsiCo en de stad) waren gisteren present om hun samenwerking en inspanningen in de verf te zetten bij de aanleg van een lage temperatuur warmtenet dat vanaf begin volgend jaar enkel zal functioneren met industriële restwarmte van het voedingsbedrijf PepsiCo.

Volgens burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) is dit op deze schaal een uniek concept voor Vlaanderen. 

De koppeling tussen de chipsoven en het warmtenet kan rekenen op Europese steun, dankzij het Interreg 2 Zeeën project LECSEA, en Vlaamse steun naar aanleiding van de call voor ondersteuning van warmtenetten.

"Het Veurns warmtenet biedt nog mogelijkheden, gezien op het Suikerpark slechts 1/3 van de capaciteit aan restwarmte benut wordt. Samen met Fluvius, WVI en Noven moeten we de opportuniteiten onderzoeken om méér sites te verwarmen met de overige restwarmte" zegt burgemeester Roose.

Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir, was in de Suikertoren present om het engagement van alle partners te ondersteunen en haar dankbaarheid uit te drukken dat bedrijven (ION, Noven en PepsiCO), de distributienetbeheerder Fluvius, de intercommunale WVI en de stad Veurne samen grote inspanningen leveren om de CO2-uitstoot terug te dringen.