Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Elektrische deelwagen staat klaar voor iederen

"De gemeenteraad heeft deze week het huishoudelijk reglement  goedgekeurd om de deelwagen uit te lenen" : leidt schepen van mobiliteit Pascal Sticker (Veurne Plus) in.

26/10/2020

"De nieuw in te zetten deelwagen zal zowel door de medewerkers van de stad als door inwoners kunnen gereserveerd worden" : argumenteert schepen van mobiliteit Pascal Sticker (Veurne Plus).  

Burgers kunnen het elektrisch aangedreven personenvoertuig gebruiken voor een uitstap of om boodschappen te doen. Zij kunnen hem reserveren via het onthaal in het stadskantoor. De deelwagen zal gestald worden in de omgeving van het stadskantoor op de St.-Denisplaats. 

"De deelwagen is het goedkoopste systeem om zich verplaatsen, voor wie minder dan 10.000 km rijdt op jaarbasis. Want de gebruiker moet niet méér betalen voor de aankoop, het onderhoud, de verzekering, de benzine of diesel en de verkeersbelasting. De inwoner moet slechts enkel het effectief gebruik van de deelwagen vergoeden" poneert schepen Sticker. De kostprijs voor het gebruik bedraagt 0,35 EUR/km en 1 EUR/uur. Maandelijks wordt het gebruik gefactureerd. 

Iedereen kan voor zichzelf berekenen of het gebruik van een deelvoertuig goedkoper is dan een eigen voertuig bezitten : https://savewithcarsharing.be/

"Alle studies wijzen trouwens uit dat binnen tien jaar ongeveer 30 % van alle inwoners het gebruik van een deelwagen zien zitten. Als  stad moeten we ons voorbereiden op deze positieve trendbreuk".

De elektrische deelwagen is een Hyundai Ioniq met een automatische versnelling. De stad kreeg hiervoor een Vlaamse subsidie van 11.790 EUR als aanmoediging. In de toekomst zal een autodeelaanbieder aangesteld worden om het beheer- en reserveringsmodule ter beschikking te stellen via een digitaal platform, zodat nog op een vlottere wijze de deelwagen kan geëxploiteerd worden.  

Schepen Sticker hoopt dat deze primeur zo populair wordt, dat de stad verplicht wordt om bijkomende deelwagens in te zetten.