Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Industrieel erfgoed krijgt nieuwe bestemming

“Het College van Burgemeester en Schepenen leverde een omgevingsvergunning af om de markante industriële loods in de Rodestraat om te vormen tot een méérgezinswoning” : leidt schepen Pascal Sticker (Veurne Plus) in, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening.

09/02/2020

"De industriële loods, in eigendom sedert 1890 door de NV “Briqueterie de l’Yser”, werd in 1922 omgevormd tot een elektriciteitscentrale. In dezelfde periode besliste de voorloper van de Veurnse woonmaatschappij “IJzer&Zee” om tussen 1921 en 1925 154 sociale woningen te bouwen, wat de start van de (tuin)wijk “De Nieuwstad” betekende" beklemtoont schepen van ruimtelijke ordening, Pascal Sticker (Veurne Plus).

Schepen Sticker is verheugd dat het uitgangspunt in de omgevingsvergunning het behoud is van dit markant gebouw en haar industrieel uitzicht. Enkel de schouw, die een aantal mankementen vertoont, wordt gesloopt. De loods en de onmiddellijke omgeving ziet er vandaag immers verwaarloosd uit.

De projectontwikkelaar creëert 15 nieuwe woongelegenheden in 3 bouwlagen in het bestaande pand. De toegang gebeurt via een open ruimte langs de voorzijde waar een trappenhal en een lift wordt voorzien. De achtergevel wordt volledig opengetrokken en voorzien van reusachtige glaspartijen. Elke woongelegenheid krijgt een private buitenruimte, een gemeenschappelijke speelzone en een autostaanplaats.

“Het College heeft bij de beoordeling van de aanvraag twee afwijkingen toegelaten op het huidig beperkt plan van aanleg dat van toepassing is in de omgeving, m.n. méér bouwlagen en een grotere vloeroppervlakte, omdat het volume van de voormalige elektriciteitscentrale wordt gegarandeerd en de noodzaak om in de stationsomgeving – als mobiliteitsknooppunt – méér woongelegenheden te creëren.

 

Foto : © Vandecasteele en Vanhooren Architectenbureau