Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Openbare verlichting wordt vernieuwd

De gemeenteraad keurde unaniem de beheersoverdracht goed met de distributienetbeheerder Gaselwest om de openbare verlichting in Veurne in de volgende twaalf jaren volledig te vernieuwen” : leidt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) in.

28/05/2019

Het huidig lichtpark bestaat uit 2.380 armaturen op het grondgebied en verbruiken op jaarbasis 916 MWh. Eind vorig jaar waren pas 66 armaturen uitgerust met dimbare LED-lampen.

Volgens burgemeester Roose is er de ambitie om de resterende 2.314 armaturen en palen allemaal tegen 2030 te vervangen, waardoor op het energieverbruik minstens 45 tot 65 % kan bespaard worden. De globale elektriciteitsfactuur bedroeg vorig jaar 264.736,26 EUR.

De totale kostprijs voor het vervangen van alle palen en armaturen door dimbare LED-exemplaren wordt geraamd op 2.383.942 EUR (exclusief de monumentale verlichting). Deze kosten zullen geprefinancierd worden door de distributienetbeheerder en over een periode van respectievelijk 15 en 33 jaar afgetopt worden van het jaarlijks dividend dat de stad ontvangt op de distributieactiviteiten van Gaselwest.

De vernieuwing van de huidige openbare verlichting is volgens burgemeester Roose broodnodig omdat heel wat armaturen de komende jaren niet meer beschikbaar zullen zijn in stock en daarenboven het elektriciteitsverbruik minstens kan gehalveerd worden door het inzetten van LED-lampen wat goed is voor het klimaat.

Binnenkort zal aan de gemeenteraad nog trouwens een masterplan voorgelegd worden die het lichtregime per type straat zal vastleggen. De stad kiest voor dimbare LED-lampen, waardoor de lichtintensiteit vanaf middernacht nog verder kan teruggeschroefd worden, zonder dat de straat volledig in het donker gezet worden.