Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Slimme fietspaden ingereden op het Suikerpark

Peter Roose, Pascal Sticker en Celine Mouton van Veurne Plus reden samen met hun collega's het nieuw fietstracé in dat het stadcentrum met de bedrijvenzones verbindt. Zo wordt voor de Veurnaars een belangrijke ‘missing link’ weggewerkt, en trekt Veurne resoluut de kaart van fietsstad.

01/06/2021

"De nieuwe fietsverbinding vormt de ‘missing link’ tussen het stadscentrum en de bedrijvenzone ter hoogte van de Nijverheidsstraat. Een tweede fietspad verbindt de Werkplaatsstraat met de fietssnelweg langs de spoorlijn 73 (De Panne-Brussel). Beide fietspaden kruisen elkaar ter hoogte van het natuurgebied waardoor bedrijven uit de verschillende bedrijvenzones vlot bereikbaar worden met de fiets zowel via het stadscentrum als het station van Veurne. Bovendien zorgen trappen met fietsgoot voor een rechtstreekse toegang naar de bedrijfspercelen, zodat de fietsende werknemers makkelijk en veilig het bedrijf kunnen bereiken," leidt schepen van mobiliteit Pascal Sticker (Veurne Plus) in.

Schepen Mouton (Veurne Plus) is bijzonder gecharmeerd door het grote fietscomfort van het dubbelrichtingsfietspad omwille van de breedte van 3,5 meter. Zo is het genieten van een heerlijke fietstocht doorheen de Suikersite. Een adembenemende skyline, ongerepte natuur en tal van beschermde water- en moerasvogels kleuren immers de fietstocht. 

Volgens burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) werd het fietspad door netbedrijf Fluvius voorzien van slimme volgverlichting waarbij een reeks sensoren ervoor zorgt dat de verlichting de fietsers kan volgen. Enkel wanneer een fietser of wandelaar passeert, zal de verlichting aangaan. Zo kan de CO2-uitstoot en de energiekosten sterk worden verminderd, maar kan ook het natuurgebied zoveel als mogelijk donker gehouden worden voor de plaatselijke fauna. Een bijkomende troef van de slimme verlichting is de permanente monitoring, zodat altijd kan worden bijgestuurd.

Tegelijk werd volgens schepen Sticker met de aanleg van het fietspad ook maatregelen genomen om de verkeersveiligheid te verhogen. Zo komt er ter hoogte van de aansluiting met de Nijverheidsstraat en de Brikkerijstraat een beveiligde fietsoversteekplaats. Bij passage van fietsers zal het gemotoriseerd verkeer gewaarschuwd worden met oplichtende LED-strips of LED-borden.

Burgemeester Roose bevestigt dat de aanleg zo’n 1,1 miljoen euro heeft gekost, waarvan 65% werd gesubsidieerd door het Fietsfonds van de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Gewest. Voor de slimme openbare verlichting werd ongeveer 140.000 euro betaald. Hiervan is 60% gesubsidieerd door het Europese Interreg 2 Zeeën-project Smart Light Concepts (SLIC) en 10 % door de provincie West-Vlaanderen.