Nieuws

Stad bespaart op verlichting

"Het College van Burgemeester en Schepenen heeft een reeks maatregelen genomen om energie te besparen. De energiecrisis zorgt er immers voor dat de energiefactuur voor de stad 1,3 miljoen euro duurder uitvalt. Om die drastische stijging te milderen, wordt in het bijzonder ingezet om minder energie te verbruiken" bevestigt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus).

De stad zal de openbare verlichting tussen 23 en 05 uur op weekdagen doven, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Dit is een tijdelijke maatregel tot het einde van 2023. Van zodra er voldoende LED-armaturen aanwezig zijn op het grondgebied, die kunnen gedimd worden, zal teruggekeerd worden naar het afgesproken lichtplan om ’s avonds te dimmen in plaats van te doven.

Ook de monumentverlichting zal niet meer aangestoken worden tot de start van het zomeruur. De energieverslindende spots worden vervangen door led-lampen.

Burgemeester Roose beseft dat deze tijdelijke maatregel een grote impact zal hebben voor elke inwoner. Maar op die wijze wordt vermeden dat in andere stedelijke dienstverlening moet gesnoeid worden. 

Er zal deze winter ook geen ijspiste worden uitgebaat op de Grote Markt. Er komt wel opnieuw een kerstbos en nieuw is een grote glijbaan in tubing als een leuk alternatief !

Het water van het stedelijk zwembad zal met een graad dalen, net zoals de verwarming in de openbare gebouwen.

De stad wil ook de inwoners, die met dezelfde stijgende energieprijzen worden geconfronteerd, aanmoedigen om minder te verbruiken. In dit kader zal ze een energiecompetitie organiseren tussen de verschillende wijken en dorpen. De wijk of het dorp die op het einde het jaar 2023 het meeste energie heeft bespaard, zal een buurtfeest aangeboden krijgen van de Stad Veurne.

11 oktober 2022