Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Twee kilometer nieuwe fietspaden in aantocht !

"De aanleg van een gedeelte van het fietspadencircuit in de Suikersite kan volgend jaar starten" zegt schepen van mobiliteit, Pascal Sticker (Veurne Plus). 

28/10/2019

De gemeenteraad keurde een samenwerkingsovereenkomst goed om samen met het provinciebestuur West-Vlaanderen, de WVI (West-Vlaamse Intercommunales) en ION (de private partner) in twee fasen het volledig fietspadencircuit op de voormalige Suikerfabrieksite aan te leggen.

Het totaal project voorziet 2 km nieuwe fietspaden die zowel de Zuidburgweg verbindt met de Nijverheidsstraat als het bestaande fietspad langs het spoor naar Avekapelle met de Vaartstraat (ter hoogte van de Werkplaatsstraat). Hiermee is een investering bedoeld van 1,2 miljoen EUR, waarvan bijna 700.000 EUR door het Fietsfonds wordt betaald. 

Volgens schepen Sticker (Veurne Plus) wordt in een eerste fase het fietspad aangelegd tussen de Zuidburgweg en de Brikkerijstraat over een lengte van 420 m. Zowel in de Zuidburgweg als in de Brikkerijstraat wordt een verkeersplateau voorzien van 10 cm hoog. De fietsoversteek wordt in het rood gemarkeerd en de fietsers hebben straks voorrang op het ander verkeer.

Het dubbelrichtingsfietspad bezit een breedte van 3,5 m en de toplaag bestaat uit asfalt. Aansluitend is er een wandelpad voorzien van 1 m breedte en een kantstrook (in grijs gietbeton) van een halve meter waar de verlichting wordt geplaatst.

Om de beleving in het woonpark te versterken zal het wandelpad op drie plaatsen verbreed worden, zodat wandelaars even kunnen rusten op een zitbank en genieten van de omgeving. Er zal tevens een vogeluitkijkpunt ingericht worden.

"Het fietspad wordt verlicht met volgsensoren, waardoor in de donkere uren de verlichting slechts zal functioneren op die punten waar effectief een fietser het traject fietst. Momenteel worden de sensoren uitgetest in het natuurgebied om de effecten van de aanwezige vogels en dieren te monitoren" gaat schepen Sticker verder.

De totale kostprijs van het fietspad in de eerste fase wordt geraamd op 501.900 EUR, waarvan het Fietsfonds 126.234 EUR voor haar rekening neemt.

De werken zouden dit najaar nog gegund worden, waardoor begin 2020 kan gestart worden met de werkzaamheden.