Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veurnaar bespaart gemiddeld 3,3 euro per gezinslid op afval

"De inwoners hebben in 2021 minder restafval geproduceerd en sorteren beter dan vorige jaren" : concludeert schepen van Leefmilieu, Pascal Sticker (Veurne Plus).

21/07/2022

"Sedert 1 april 2021 wordt het restafval in de stad ofwel met een bak ofwel met een zak opgehaald en méér verpakkingsafval mag in de PMD+ zak terecht. Dit heeft belangrijke wijzigingen in de restafvalstromen teweeg gebracht” evalueert schepen van Leefmilieu, Pascal Sticker één jaar werking.

Het jaarlijks restafval in de kleinere zak of bak daalde in 2021 voor het eerst vrij scherp met 15 %. De restafvalzak of -bak woog vorig jaar nog 103 kg per inwoner. Dit is een vermindering van 21,8 kg per inwoner.

Dit werd grotendeels gecompenseerd doordat de populariteit van de groene gft-bak sterk toenam. Er werd 14,2 kg gft-afval méér ingezameld per inwoner.

Ook de blauwe PMD+-zak woog vorig jaar 4,3 kg méér per inwoner.

Volgens schepen Sticker bespaarde de Veurnaar op die wijze, na één jaar, reeds gemiddeld 3,3 euro per gezinslid door slimmer te sorteren.

Helaas wordt deze besparing niet doorgetrokken naar de stad, want de kosten voor de ophaling van het afval stegen vorig jaar wel opvallend door de hogere inflatie.