Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veurnse bevolking blijft stijgen

Volgens burgemeester Peter Roose telde de stad op de eerste dag van het nieuwe jaar 12.560 inwoners. 

Hiervan wonen er 9.418 inwoners in de stad zelf (75 % van de globale bevolking). Beide cijfers zijn een absoluut record. Maar ook in alle dorpen werden in 2023 méér dorpelingen genoteerd, behalve in Bulskamp, Beauvoorde en De Moeren. In Eggewaartskapelle is het aantal dorpelingen nog nooit zo groot geweest deze eeuw, terwijl we in Houtem moeten teruggaan tot 2007 om evenveel dorpelingen te tellen. 

In 2023 werden 106 geboorten geregistreerd. Dit is een lichte stijging in vergelijking met vorig jaar. Er vielen 182 sterfgevallen te betreuren. Dit is een stijging (+ 4 %) in vergelijking met vorig jaar. De natuurlijke aangroei bleef hierdoor negatief met – 76 inwoners. 

Positief is dat het aantal Veurnaars dat de stad verlaten, kleiner blijft dan het aantal inwoners dat naar de stad komen wonen. De migratie is positief (+ 246 inwoners). In 2023 verlieten 549 inwoners de boetestad. In hetzelfde jaar mochten we 795 nieuwe inwoners ontvangen. Veurne ontvangt in het bijzonder een positieve input van inwoners uit de buur-gemeenten : Koksijde (+80), De Panne (+43), Nieuwpoort (+ 35), Alveringem (+15) en Poperinge (+11). Deze toestroom aan nieuwe inwoners uit de Westkustgemeenten vertegenwoordigt bijna 1/5de van alle nieuwe inwoners. 

De nieuwkomers zijn vooral dertigers en veertigers met kinderen. 

Er is enkel een substantieel negatief saldo met de universiteitsstad Gent (-23). 

De cijfers tonen aan dat de bevolkingsdynamiek aanhoudt. Deze bevolkingsevolutie is daarenboven complementair met de economische groei bij de lokale economie. 

Sedert 2013 is de Veurnse bevolking toegenomen met + 10,4 %.

~ Peter Roose - Burgemeester

13/01/2024